Säkäkorkeus 155cm

Rekisteri VH13-018-0321

Painotus koulupainotus

Koulutus HeA, re 60cm

Omistaa Satu, VRL-12808

Kotitalli Satanen

Kasvattaja Milja, Fiktio

Virallinen nimi Fiktion Mimosa

Kutsutaan Mimosa

Syntynyt 15.01.2013 30-vuotias

Rotu Suomenhevonen

Sukupuoli tamma

Väri tummanrautias

SV-I
Palkittu 15.05.2013 Suomenhevosvarsojen laatuarvostelutilaisuudessa

rakenne 7 p., suku 10 p., käytöskoe 15 p., ratsastuskoe 7,2 p. + 10 p. (70.218%), luonne 16 p. = yhteensä 65,2 p.

 

 

KTK-III

15.01.2014 Suomenhevostammojen erikoiskantakirjaustilaisuudessa

16 + 16 + 16 + 16 = yhteensä 64 p.

- Melko hyvät tyypit, pitkä hieman lihasköyhä runko, kaareva kaula, ej sapelissa.

KRJ-I

15.01.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa

7 + 40 + 21,25 + 20 + 14,5 = yhteensä 102,75 p.

Mamma ei voisi olla ylpeämpi 

 

 

Kuvat © kasvattaja

Luonne © kasvattaja

virtuaalihevonen!

 

Luonnekuvaus

"Fiktion Mimosa saapui meille Sataseen elokuun ensimmäisinä päivinä. Vaikka Mimosa olikin vain hetken päätös, en kadu pisaraakaan tämän ostamista. Tamma ihastutti minut lempeällä katseellaan ja ihanteellisella luonteellansa. Jo 30 ikävuotta saavuttanut mamma tuli talliin viettelemään parhaat mahdolliset eläkepäivänsä, jotka onkin jo ansainnut!"

 

Mimosa on hyvin mitäänsanomaton tamma ulkopuolisin silmin. Se ei tee koskaan mitään radikaalia ja tuntuu vain tulevan sinne mihin käsketään rauhallisen lepsusti. Tottahan se on, ettei meidän Mimosa ole mikään show eläjä, se on äärimmäisen kiltti ja rauhallinen tapaus, joka toimii kuin ajatus. Sen vuoksi se onkin kultaakin kalliimpi, sillä tämän kokoisessa tallissa kuin Fiktio on ehdottomasti enemmän niitä heikompiluontoisia kuin loistavaluonteisia - Mimosa kuuluu kiistatta näihin loistavalla lonteella varustettuihiin harvoihin yksilöihin. Tamman kanssa olostaan nauttii, se ei koskaan kysy onko pakko, vaan tekee niin kuin pyydetään. Satulavyön kiristyksestä kavioiden puhdistukseen ja kengityksestä raspaukseen kaikki sujuu Mimosan kanssa kuin vettä vain. Mimosa on taluttaessa hieman hidas, mutta tulee kyllä perässä sinne minne pyydetään.

 

Mimosa on hieman kohlo tapaus, se mennä pörskuttaa juuri niin kuin ratsastaja pyytää, mutta kompuroi melkoisen usein. Onneksi tamma ei pienistä välitä, haavoja siltä löytyy useammin kuin kerta viikkoon, mutta yhden käden sormilla voi laskea ne kerrat kun tamma on ontunut koko elämänsä aikana. Mimosa on rauhallinen, jopa laiskaan kääntyvä ratsu, joka kuitenkin on äärimmäisen yhteistyönhaluinen ja se ei takuuvarmasti keksi kepposia ratsastajansa pään menoksi, vaikka lentokone laskeutuisi kentän viereen. Tamma vaatii osakseen pitkän verryttelyn vertyäkseen hyvin, ilman perusteellista alkujumppaa tamma on koko ratsastuksen ajan yhtä jäykkä kuin vanha mummu sängystä noustessaan. Kuten olettaa saattaa Mimosa on maastossa lauhkea kuin lammas, se menee läpi vaikka harmaan kiven jos ratsastaja pyytää, ja jos erikoisemmille maastoreiteille halajaa, on Mimosa kompurointiaan lukuunottamatta oiva peli tälläisille reissuille. Esteet olemme jättäneet suosiolla muiden huoleksi, tamma hyppää rauhallisesti ja ei ryntäile tai muuta, mutta koska se ei jalkojaan osaa asetella oikein, on kaatumisen riski liian suuri.

 

Mimosa on yllätys yllätys helppo lastata ja kuljettaa. Se on tyyni kuin mikä, ei ole moksiskaan vaikka reissuun lähtisi koko talli tai vain se. Uudet paikat saavat tamman ryhdin korkeintaan nousemaan puoli senttiä, mutta eipä meidän itse tyyneys jaksa uusista maisemista olla sen suuremmin moksiskaan. Verryttelyn tärkeys on täysin sama kisoissa kuin kotona ja pahitteeksi ei ole yhtään jos tamma on ratsastettu jo kotona suht vetreäksi, etenkin jos matka kisoihin on lyhyt. Suorittajana Mimosa on erittäin tasainen, sen prosenttierot on tuomareista riippuen hyvin pieniä.

Sukutaulu

i. Västerbyn Sakarias YLA2

sh, tprt, 157cm

ii. Hovi-Ponteva

sh, prt, 158cm

ie. Kimovaaran Särmä

sh, prt, 151cm

ei. VIR MVA Ch Keinumäen Oku KTK-I, KRJ-I, YLA2, SLA-II

sh, prt, 153cm

e. Aavan Milana KTK-III

sh, prt, 154cm

ee. Ch Aavan Miina KTK-II, KRJ-I, YLA2, SLA-II, SV-I

sh, vrt, 156cm

iei. Waltteri WOE SLA-II

iee. Valveron Marina

eii. Ch Keinumäen Vänni KTK-II, KRJ-I, YLA2

eie. VIR MVA Ch Aprikoosin Paaperoinen KTK-II, KRJ-II, YLA3, SLA-II

eei. VIR MVA Ch Vaapukan Miko KTK-II

eee. VIR MVA Ch Västerbyn Akviliina KRJ-I, KTK-III, YLA2, SLA-I

isälinja: Västerbyn Sakarias - Hovi-Ponteva - Unohtumaton Toivo DS - Sinuhe Egyptiläinen - Kuujärven Merirosvo - Kuujärven Vallaton (YLA2) - Kuujärven Menninkäinen (VIR MVA Ch) - Taikatuulen Ajatus (VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2) - Harmaanaaman Uusvuos-Aaroni - Harmaanaaman Kullervo

 

emälinja: Aavan Milana - Aavan Miina - Västerbyn Akviliina - Hiluhanna (YLA2) - Unholan Hilaria (VIR MVA Ch, YLA2, KTK-II, KRJ-IV, SLA-III) - Neponen (Ch, KTK-II)

Jälkeläiset

o. Fiktion Wirtuoosi,     syntyi 29.01.2014  i. Fiktion Wekkuli,               om. VRL-01887

t.  Fiktion Miriami,        syntyi 25.04.2014  i. Fiktion Hilpuri,                 om. VRL-12217

t.  Sadan Mielikki,        syntyi 07.03.2016  i. Kuuralehdon Raiku,        om. VRL-01733      SV-II

t.  Sadan Lahja,           syntyi 02.06.2016  i. Seljasaaren Lomu,          om. VRL-12808

o. Sadan Pakkotoisto,  syntyi 04.08.2016 i. Rajattoman Frakkipakko, om. VRL-14336

o. Sadan Veli-Juksu,    syntyi 19.08.2016 i. Rätvänän Jukuri,              om. VRL-09601

Päiväkirja

10.07.2015 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Uppe

Kesätenttien pahimmassa kiiresumassa ja stressin kourissa soitin tutulle tallinomistajalle Miljalle ja kysyin olisko hänellä tarjota minulle lääkettä koulupaniikkiin. Sovimme ajan, kaikki muu olikin yllätystä. Milja käski vain varustautua sään mukaiseen ratsastusvaatetukseen ja hyttysmyrkkyyn. Perillä minua odotti iki-ihana yllätys ihanalta Milja-ystävältä. Pihassa seisoi Mimosa varustettuna ja sen vieressä Milja kädessään pieni reppu. -Sinähän tiedät reitit? Mimosan kanssa olis luvassa eväsretki Hirvijärvelle, sinne on naapuri tuonut Mimosalle vettä ja heinää välipalaksi odottamaan. Repussa on sulle evästä ja kartta, jos eksyt. Mutta älä eksy, Milja selosti ja näytti melkein yhtä ilahtuneelta kuin minä ällistyessäni Miljan ihanasta yllätyksestä. Niinpä minä sitten nousin tuntemattoman tamman selkään ja lähdin köpöttelemään raukean tamman kanssa kohti tuttua Hirvijärveä. Matkalla ehdin pohtia sitä, mikä minun elämässäni on tällähetkellä hyvin ja tulin siihen tulokseen, ettei paremmin voisi asiat olla. Mimosa tuntui tuumivan allani "Keskity Uppe tähän hetkeen, mikäs tässä ollessa kauniissa kesäsäässä" ja jatkoi letkeästi eteenpäin. Matkalla näimme kurkia, jäniksiä, siilin ja aivan varmasti järvessä pomppasi iso kala! Evääni nautin ison kiven päällä pidellen toisella kädellä kiinni mielellään evästävästä Mimosasta. Hyttyset eivät haitanneet eikä pieni sadekuuro, joka yllätti metsämatkalaiset. Takaisin päin taapertaessa herättelin Mimosaa vähän juoksemaan ja otettiinpa me pellolla laukkaspurttikin. Mimosa laukkasi minkä kintuistaan pääsi, kompasteli välillä kuoppiin ja jatkoi sitten jalat solmussa eteenpäin. Kyydissä oli hauskaa ja varmasti oli hevosellakin. Olen Miljalle niin paljon velkaa tälläisesta. Mitä ihmettä minä muka voisin antaa takaisin, ehkäpä aamutalliavun ja aamiaisen aamulehtineen sänkyyn? Kotiin palasi rentoutunut opiskelija, jolla olikin yht äkkiä päivänselvä ajatus päässä: tenttimatskut kirkastuivat mielessä ja kaikki näytti jotenkin valoisammalta.

05.06.2016 - Kouluvalmennus, kirjoittanut Milja

Tuttu valmentaja, Nils saapui tänään valmentamaan minua pitkästä aikaa. Ensimmäisenä vuorossa oli Mimosa, joka kaipasikin taas kunnon töitä. Kävellessäni alkukäyntejä, Nils kertoi treenaavamme tänään pohkeenväistöjä ja etu- sekä takaosakäännöksiä, jotka ovat aina olleet Mimosalle hieman haastavahkoja. Pian keräsin ohjat käsiini ja siirsin tamman raviin. Nils kehotti minua ratsastamaan ensin ravia reippaammin suuria kiemuroita tehden saadakseni Mimosan kunnolla hereille - se kun sattuu syttymään vähän hitaasti. 

Kun rautias alkoi käyttää omaa moottoriaan rohkeammin, ryhdyimme pohkeenväistöjä harjoittelemaan. Ensin käynnissä, sitten ravissa. Oikeaan suuntaan Mimosa väisti mainiosti, mutta vasemmalle ei tämä tahtonut ottaa takapuoltaan mukaan. Silloin Nils ojensi raipan käteeni, joka jo yksinään sai Mimosaan lisää liikettä.

Onnistuneiden pohkeenväistöjen jälkeen siirryimme laukkaharjoituksiin. Tosin tämäkin tultiin väistön kautta, jonka jälkeen nostettiin laukka. Mimosan nostot olivat super hyviä ja laukka pyöri kuin pyörikin tänään hyvin eteen! Teimme ympyröitä molempiin suuntiin. 

Lopputunnista teimme ensin etuosakäännöstä neliöllä. Hetki kesti jälleen tammalla ymmärtääkseen mistä olikaan kyse, mutta muutaman väännön jälkeen syttyi lamppu tämän korvien välissä. Sen jälkeen myös takaosakäännökset sujuivat kuin vettä vaan.

Vielä verrytelläksemme, siirsin Mimosan kevyeeseen raviin ja annoin sille pidemmän ohjan. Samalla kuuntelin Nilsin hyviä vinkkejä päivän työstöihin, ja sain jälleen muistutuksia jalkojeni paikasta pysähdyksessä - ne kun meinaavat tällöin hieman nousta. Mimosa vaikutti tyytyväiseltä kuten myös ratsastaja, joten hidastin tamman käyntiin ja annoin sille reippaat taputukset kaulalle.

08.07.2016 - Kouluvalmennus, kirjoittanut Sussu VRL-12636

Eepin valmennuksen jälkeen suuntasin Sadun apuna hoitamaan hänelle valmiiksi seuraavaa hevosta. Hoidin itse Eepin pois, samalla kun Satu varusti seuraavan valmennettavani, Fiktion Mimosan. Mimosalle edessä oli kouluvalmennus ja kyselin Sadulta olisiko hänellä toiveita valmennuksen sisällöstä. Suunnitelmana oli hioa ihan perusjuttuja, koska Mimosa on Sadun kertoman mukaan hieman kömpelö, mutta todella kiltti. Ravissa Satu sai ensin vain hölkkäillä Mimosan kanssa ja taivutella tammaa erikokoisilla ympyröillä ottaen ympyröiden väleihin pysähdyksiä. Mimosa teki kyllä kiltisti kaiken mitä Satu pyysi, mutta reagoi hieman hitaasti kaikkiin apuihin. Otin ratsukon keskiympyrälle, jossa Satu ja Mimosa joutuivat tekemään paljon siirtymisiä. Vähitellen Mimosa herkistyi todella paljon ja alkoi jo näyttämään kouluratsulle. Laukassa ratsukko sai tehdä kolmikaarista kiemurauraa ensin ravin kautta suoritetuilla laukanvaihdoilla ja sen jälkeen käynnin kautta. Mimosa suoritti laukkatehtävän yllättävän näppärästi. Loppuraveissa neuvoin Satua ratsastamaan tammaa hieman pidemmässä muodossa ilman, että Mimosa valuu etupainoiseksi. Kun Satu itse oli tyytyväinen ratsuunsa, he saivat siirtyä loppukäynteihin. 

11.09.2016 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja

Pujahdin karsinaan ja suljin oven nopeasti. Pieni orivarsa teki kysyvän katseen kohti minua, mutta ei antanut meikäläisen häiritä päiväuniaan. Toin mukanani harjakassin ja aloin raaputtaa Mimosan karvaa, jota jälleen kerran alkoi irrota mielettömästi. Tamma seisoi hiljaa paikoillaan ja silloin tällöin haisteli maassa makaavaa myttyä. Jo tämän viides varsa 

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaisia sijoituksia 47 kpl, joista voittoja 4

 

22.09.2013 - KRJ - Takamaiden Suomenhevoset - Helppo A - 6/50 20.09.2013 - KRJ - Takamaiden Suomenhevoset - Helppo A - 2/50 19.09.2013 - KRJ - al Najya - Helppo A - 2/50

14.09.2013 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 4/40

13.09.2013 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 4/40

07.09.2013 - KRJ - Konkkaronkka - Helppo A - 6/40

07.09.2013 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 4/40

05.09.2013 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 4/40

04.09.2013 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 2/40

03.09.2013 - KRJ - Konkkaronkka - Helppo A - 6/40

02.09.2013 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 5/40

31.08.2013 - KRJ - Konkkaronkka - Helppo A - 1/40

27.08.2013 - KRJ - Konkkaronkka - Helppo A - 5/40

25.08.2013 - KRJ - Mewian Welsh - Helppo A - 7/50

20.08.2013 - KRJ - Oldfinion Dressage - Helppo B - 2/30

16.08.2013 - KRJ - Oldfinion Dressage - Helppo B - 5/30

15.08.2013 - KRJ - Takkuinen - Helppo B - 1/40

15.08.2013 - KRJ - Oldfinion Dressage - Helppo B - 3/30

11.08.2013 - KRJ - Marike - Helppo B - 6/50

08.08.2013 - KRJ - Riiviöt - Helppo B - 7/50

02.08.2013 - KRJ - Konkkaronkka - Helppo B - 3/40

02.08.2013 - KRJ - Sinnesro - Helppo B - 5/30

02.08.2013 - KRJ - Sinnesro - Helppo B - 1/30

30.07.2013 - KRJ - Mewian Welsh - Helppo B - 3/40

 

 

30.07.2013 - KRJ - Dahlgård - Helppo B - 5/40

29.07.2013 - KRJ - Sinnesro - Helppo B - 5/30

29.07.2013 - KRJ - Oldfinion Dressage - Helppo B - 4/30

28.07.2013 - KRJ - Sinnesro - Helppo B - 4/30

27.07.2013 - KRJ - Oldfinion Dressage - Helppo B - 5/30

24.07.2013 - KRJ - Oldfinion Dressage - Helppo B - 3/30

24.07.2013 - KRJ - Sinnesro - Helppo B - 3/30

23.07.2013 - KRJ - Marike - Helppo B - 5/50

17.07.2013 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 3/40

16.07.2013 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 6/40

11.07.2013 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 5/40

07.07.2013 - KRJ - Dahlgård - Helppo B - 3/40

05.07.2013 - KRJ - Dahlgård - Helppo B - 3/40

04.07.2013 - KRJ - Selle de Royal - Helppo B - 4/40

01.07.2013 - KRJ - Takkuinen - Helppo C - 3/50

30.06.2013 - KRJ - Dahlgård - Helppo B - 6/40

28.06.2013 - KRJ - Dahlgård - Helppo B - 4/40

22.06.2013 - KRJ - Golden League Sporthorses - Helppo C - 2/30 21.06.2013 - KRJ - Golden League Sporthorses - Helppo C - 1/30 21.06.2013 - KRJ - Konkkaronkka - Helppo C - 6/40

20.06.2013 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 5/40

12.06.2013 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - Helppo C - 4/30 11.06.2013 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - Helppo C - 4/30

VSR-kilpailuja yht 7 kpl, joista sijoituksia 2 kpl

 

09.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 8/8

08.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 3/8

07.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 2/8

06.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 7/8

05.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 3/8

04.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 5/8

03.06.2013 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo C - 1/8