press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Kutsutaan

Syntynyt

Rotu, skp

Väri, säkäkorkeus

Koulutus, painotus

Rekisterinumero

Omistaja

Kasvattaja

Hertta

09.11.2013, 23-vuotias

Suomenhevonen, tamma

punarautias, 155cm

ko HeA & re 60cm, kouluratsastus

VH13-018-1340

Satu, VRL-12808

Milja, Fiktio

KTK-III

15.6.2015

14 p. + 15 p. + 17 p. + 16 p. = 62 p. (R-suunta)

KRJ-I

15.01.2017

7,5 + 42 + 25 + 22 + 14,5

= 111 p.

Kuvat © Fiktio, sivujen tiedot eivät liity mitenkään kuvissa esiintyvään hevoseen.

Luonnekuvaus

Fiktion Herttuatar eli tutummin Hertta on Fiktion oma ujopiimä. Tamma on varsasta asti ollut hieman ujo joka mielummin kirmasi äitinsä taakse piiloon kun tuli muiden varsojen seassa tutustumaan ihmisiin. Toisinaan tamman metsästäminen tarhasta on melkoisen saavutusten takana kun se piilottelee muiden takana minkä kerkeää. Hertta onkin enemmän yhden ihmisen hevonen ja olemmekin todenneet parhaaksi sen että Herttaa käsittelee niin sanotusti ne harvat ja valitut. Kengitykset, eläinlääkärinkäynnit yms. vastaavat sujuvat suhteellisen hyvin, jos joku näistä hänen omista ihmisitä on rapsuttelemassa ja juttelemassa neidolle kokoajan. Hertta on kuitenkin ujoudestaan ja arkuudestaan huolimatta hyvin kiltti. Se ei koskaan missään tilanteessa yritä potkia saati sitten purra, se yrittää lähteä karkuun jos sitä alkaa jännittämään.

 

Hertta on melko säikky ratsu, jonka kanssa väännetän päivästä toiseen koulua kentällä. Hertalla on tammaksi oikein kivat liikkeet kunhan sen saa rentoutumaan - jännittyneenä se on kireä kuin viulunkieli ja ei näytä mitenkäänpäin hyvältä. Hertta on nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joka ei valikoi ratsastajaansa luojan kiitos niin kuin hoitotoimissa. Se kulkee kenen kanssa tahansa ja aina samalla moraalilla. Tamman kanssa kuitenkin tehdään ihan jatkuvalla syötöllä töitä sen suhteen, että se ei pelkäisi sapelihammastiikereitä siellä sun täällä. Välillä joku onkin kysynyt yritetäänkö tammasta tehdä poliisihevosta kun kentällä heilutetaan pressuja ja heitellään palloja kun Hertta työskentelee. Maastossa Hertan kanssa ei pahemmin käydä juurikin sen säikyn luonteen takia. Tamman säikähtäessä kunnolla sen pakorefleksi on niin kova, että vaaratilanteita syntyy väistämättä. Onneksi lähipellolla Hertta on alkanut ajan kanssa tuntemaan olonsa sen verran varmaksi, ettei aina tarvitse kiertää sitä iän ikuista kenttää ympäri.

 

Hertan arkuudesta huolimatta se on todella hyvä lastata ja kuljettaa. Kenties auton moottorin hurina saa tamman uneliaaksi vai mistä kiikastaa, mutta Hertta mutustaa kuljetusautossa heinää kuin karsinassaan olisi. Sen sijaan kisapaikoille kannattaa varata mukavasti aikaa tamman totuttamiseen. Suoritukset ovat hyvin vaihtelevia, toisinaan Hertta ei pääse yli eikö ympäri kouluradan hirvityksistä ja toisinaan se ei ole moksiskaan tuulessa heiluvista kukkapuskista aitojen reunalla.

© kasvattaja

Sukutaulu

i. Moon Hurmuri KTK-II, KRJ-I, YLA1

sh, prt, 155cm

e. Fiktion Paronitar KTK-III, KRJ-I

sh, prn, 155cm

ii. Humu-Hämmennys

sh, rt, 155cm

ie. Sanelma KTK-II, KRJ-II, SLA-II, YLA1

sh, rt, 150cm

ei. VIR MVA Ch Persian Prinssi KTK-II

sh, m, 162cm

ee. Ch Annikki KTK-III, KRJ-II

sh, vprt, 153cm

iii. Humu-Himmeli evm

iie. Sädehtijä evm

iei. Anselmi evm

iee. Saara evm

eii. Max P evm

eie. Tositarina evm

eei. Pikku-Petu evm

eee. Haliisa evm

Jälkeläiset

o. Fiktion Ukonilma       s. 15.12.2014    i. Pikku-Ukkonen             

t. Fiktion Henriikka        s. 27.07.2015    i. Moon Iikori

o. Erinomalainen BAM  s. 08.03.2016    i. Huvitutin Erikoinen

t. Sadan Kellonsoittaja  s. 16.03.2016    i. Tiilikan Prkele Tahtia Lyö

t. Sadan Varjohelmi       s. 10.04.2016    i. A.I. Salainen Varjopeli

t. Sadan Heli-Tin            s. 30.09.2016    i. Vaniman Mysterio

Päiväkirja

09.04.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Riella

Valmennettavakseni saapui tänään aran luonteen omaava Hertta ja sen ratsastaja. Olin suunnitellut tänään monipuolisen valmennusohjelman, jotta Hertta saataisiin rentoutumaan ja se ei ehtisi jännittämään liikaa. Alkuun teetin itsenäisten alkuverryttelyjen jälkeen siirtymisiä kootuista askellajeista keskiaskellajeihin ja toisinpäin. Tamma oli vielä alkuun todella kireä ja kesti aikansa ennenkuin se alkoi edes hieman rentoutumaan. Siirtymiset alkoivat olla tarkkoja ja hevonenkin näytti jo paljon aikaisempaa rennommalta. Pyysin ratsukkoa tekemään muutaman avo- ja sulkutaivutuksen molempiinsuuntiin. Hertta alkoi olla onneksi jo aiempaa vielä rennompi ja sen lennokkaat askeleet alkoivat tulla esille. Seuraava tehtävä oli yksittäiset laukanvaihdot käynnin kautta. Tamma oli todella hienosti kuulolla ja vaihdot sujuivat moitteettomasti molempiin suuntiin. Vaikeutin tehtävää niin, että laukanvaihdosta ei tehtykkään enää, vaan kuvio muuttui kahdeksikkoon. Toinen ympyrä oli tarkoitus mennä myötä- ja toinen ympyrä vastalaukassa. Tämä tehtävä oli alkuun Hertalle hieman hankala, mutta yliliioitelluilla avuilla saimme vielä monta hienoa suoritusta aikaiseksi. Ennen valmennuksen loppumista oli vuorossa vielä tehtävä, mikä sisälsi siirtymisiä, pysähdyksiä ja peruutuksia vuorotellen. Pyysin ratsastajaa valmistelemaan tietyn siirtymisen ja tekemään sen. On upeaa nähdä, miten tamma alkoi nauttia työnteosta ja kaikki kireys oli jo täysin poissa. Tuttu ratsastaja tuo tiettyä turvaa myös hevoselle tilanteessa kuin tilanteessa. Annoin ratsukolle luvan suorittaa itsenäiset loppuverryttelyt, jonka jälkeen annoin heile vielä palautteen valmennuksen kulusta.

16.09.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Roxana

Vielä myöhään illalla sain kuunnella Sadun toivotonta huutoa. Säikky ja kaunis suomenhevonen ei meinannut uskaltaa tulla ovesta pidämmälle. Maneesissa kuvan kaunis punarautias tamma Hertta käveli korvat hörössä ja kauhusta kankeana. Satu yritti kaikin keinoin saada tamman rentoutumaan, mutta itse neuvoin toisin.
Aloitettiin alkukäynneissä pitkin ohjin, että Satu itse rentontuisi ja hengittäisi syvään hevosen askelluksen tahtiin. Hertta käveli ripein askelin säikkyen milloin mitäkin, mutta Satu yritti kovemmin pysyä tyynenä ja rauhallisena säikyn hevosen kyydissä. Pian ohjat otettiin tuntumalle. Kevyt tuntuma hevosen suuhun ja Hertta oli hyvin pommisella tuulella. Pohje sai tamman rynnimään ja pidätteestä pysähtyi kuin seinään. Siksi haimme Sadulta pehmeitä apuja. Käynnissä tehtiin siirtymisiä ja voltteja. Volteilla selkeä asetus ja taivutus, että tamma tulisi niskasta ja kyljistä rennoksi. Tamma oli hyvin jännittynyt ja kireä, että kokoajan sai työstää huolella ja ratsastaa loppuun saakka. Suunta vaihdettiin ja sama käynti harjoittelu jatkui. Siirtymisistä tamma tuli kuulolle pohkeelle ja puolipidätteille, mutta kankeus oli yhä läsnä voimakkaasti.
Pyysin Satua ottamaan ravin ja tekemään jokaiseen päätyyn sekä pitkän sivun keskelle isot ympyrät. Satu asetti ja taivutti hieno liikkeisen tamman hyvin sisälle, mutta tarkoituksena oli saada myös ulkokylki rennoksi. Eli Satu asetti hevosta myös ulos. Aluksi säikky tamma lähti niska vinona, etuosa työntäen eteen, mutta Sadun piti oma painopiste siirtää sisälle, viedä ulko kättä pois kaulalta ja epäsuoralla sisäohjalla tukea, jos tamma asettui liikaa ulos. Pikku hiljaa toista asettelua ja suoristamista tamma alkoi rentoutua niskata ja hakeutua luotiviivalle. Kuitenkin uudet esteet ja pelon aiheet sai tamman valahtamaan pois, mutta aina haettiin takaisin ratsastamalla takaosaa alle.
Laukka työnskentelyä hiottiin ympyröillä, mutta tamma oli niin paljon vetrynyt, että liikkui pienistä avuista luotiviivalla ja itsevarmemmin eteen. Askellus oli kevyttä ja eteenpäinpyrkivää. Välillä Satu sai tukea enemmän ja kääntää ulkoavuilla, ettei tamma valahtanut alta pois. Kulmissa asetta aja taivuttaa enemmän, ettei tamma keskittyisi pelon aiheisiin. Laukka eteni ympyröillä hyvin kauniisti ja oli kokoajan avuilla, että oli hienoa katsottavaa. Toisessa suunnassa jostain syystä epävarmempi, mutta Satu haki reippaammassa tahdissa takaisin peränantoon.
Pian alkoi loppuravien aika, jossa haettiin oikeaa muotoa. Hertta kulki Sadun alla reippaasti, rennosti ja kaulakaarella takaosaa käyttäen. Hevonen sai vähän pidempää ohjaa ja ajatus eteen alas ratsastamisesta. Kun hevonen liikkui rennosti Sadun alla ja tuntui ratsastajan mielestä hyvältä, niin lopeteltiin. Hertta sai kävellä pitkin ohjin reippain askelin ja yllättävää, ettei meidän kaksmetrihujopit haarniskoissa miekkoineen säikäyttäneet tammaa hengiltä.

02.01.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Hanna Lehto

Olin jälleen saapunut Sadun tiluksille valmennuspuuhiin sekä uutta vuotta viettämään. Hertta-mamma liikkui Sadun alla rentona, vaikkei vielä kovin pyöreänä. Aloitimme valmennuksen pohkeenväistöillä, jotta suokkitamma tulisi paremmin pohkeen ja ohjan väliin. Hertta liikkui tänään varsin hyvin, eikä ratsukkoa haitannut muutama aaton paukahdus jotka ulkoa kuuluivat.

Pian Satu siirsi tammansa laukalle. Ratsukko sai tehdä loivaa, pitkää pohkeenväistöä lävistäjäuralla, joka ei kuitenkaan heti ensimmäsellä kerralla sujunut suunnitelmien mukaan... Hertta kaipasi tässä tehtävässä paljon ratsastajan tukea, ja heti seuraavalla yrityksellä meno näytti jo hyvältä.

Lopuksi ratsukko sai venytellä ja jumppailla erilaisilla harjoituksilla, joihin sisältyi paljon taivutuksia sekä kaarevia uria. Hertan ravi oli mukavan tahdikasta ja ratsukon suorittamiseen sai jälleen olla tyytyväinen!

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaisia sijoituksia yhteensä 44 kpl, CUP-sijoituksia 2

 

28.02.2015 - KRJ-Cup - Oldfinion Dressage - Helppo A - 27/353

30.09.2014 - KRJ-Cup - Pirunkorpi - Helppo A - 10/294

21.05.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 3/30

20.05.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 4/30

14.05.2014 - KRJ - Kadotetut Suomenhevoset - Helppo A - 4/30

18.05.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 3/30

08.05.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/40

07.05.2014 - KRJ - Kadotetut Suomenhevoset - Helppo A - 3/30

03.05.2014 - KRJ - Odelie's Loves - Helppo A - 6/50

02.05.2014 - KRJ - Odelie's Loves - Helppo A - 5/50

01.05.2014 - KRJ - Järviluoto - Helppo A - 5/60

01.05.2014 - KRJ - Järviluoto - Helppo A - 2/60

25.04.2014 - KRJ - Brynhild - Helppo B - 1/40

23.04.2014 - KRJ - Brynhild - Helppo B - 6/40

22.04.2014 - KRJ - Brynhild - Helppo B - 5/40

22.04.2014 - KRJ - Mewian Welsh - Helppo B - 3/50

21.04.2014 - KRJ - Mewian Welsh - Helppo B - 7/50

19.04.2014 - KRJ - Parodia - Helppo B - 5/40

18.04.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 1/40

16.04.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 1/40

15.04.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 6/40

15.04.2014 - KRJ - Parodia - Helppo B - 4/40

14.04.2014 - KRJ - Mewian Welsh - Helppo B - 7/50

 

 

 

Näyttelytuloksia 1 kpl

 

27.03.2016 - VSN - Huvitutti - Ratsastusluokka (sh), tuom. dookie - 4/12 (4-4-2½-4-3½=18p)

 

 

12.04.2014 - KRJ - Tuulenpesä - Helppo B - 1/40

10.04.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 5/40

'06.04.2014 - KRJ - Sigma - Helppo B - 4/30

03.04.2014 - KRJ - Vaapukka - Helppo C - 3/40

03.04.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 5/40

02.04.2014 - KRJ - Sigma - Helppo B - 2/30

01.04.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 2/40

01.04.2014 - KRJ - Vaapukka - Helppo C - 6/40

29.03.2014 - KRJ - Vaapukka - Helppo C - 6/40

27.03.2014 - KRJ - Vaapukka - Helppo C - 5/40

27.03.2014 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - Helppo C - 2/28 26.03.2014 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - Helppo C - 4/28

23.03.2014 - KRJ - Kärmeniemi - Helppo C - 1/40 22.03.2014 - KRJ - Ryövärin Ratsutila - Helppo C - 1/40 21.03.2014 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - Helppo C - 3/30 19.03.2014 - KRJ - Vaapukka - Helppo C - 1/40

19.03.2014 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - Helppo C - 4/30 17.03.2014 - KRJ - Vaapukka - Helppo C - 6/40

15.03.2014 - KRJ - Ruskalaakso - Helppo C - 1/30 15.03.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 5/40

14.03.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 6/40

12.03.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 6/40

06.03.2014 - KRJ - Koston Suomenhevoset - Helppo C - 2/50

SV-I, KV-II, KRJ-I

SV-I