top of page

Punapusu

Virallinen nimi Punapusu, kutsutaan Pusu

prt suomenhevostamma säkä 157cm, synt. 11.06.2018

koulupainotus, taso HeA, re 70cm

rekisterinumero VH19-018-0830

omistaa Satu VRL-12808, tuonut Satu VRL-12808

"Kaunis punainen, joka saa aina hymyn huulille. Oikea onnenpotku, että juuri meidän talon alle se sattui tiensä löytämään. Mitäpä muuta sitä voi sanoa, kuin että ihanaa on elämä oman Pusun kanssa."

Sika säkissä ostettu varsa vain ja ainoastaan siksi, että sen suku sai aikaan ihastunutta hihittelyä niin minun kuin perheeni huulilla. Lapsille en kertonut uudesta varsasta kuin vasta päivänä jolloin lähdin Punapusua hakemaan, mutta riemunkiljahduksin he pakkasivat itsensä auton takapenkille ja ilmoittivat, että heidän yksimielisellä päätöksellään varsaa kutsuttaisiin Pusuksi. Niin meille saapui iloinen, hieman ujo punaposki, joka nopeasti rakastui lapsiini ja kulki heidän perässään laidunta ympäri uteliaana. Tammasta onkin kuoriutunut ihana perhehevonen, joka rakastaa rapsuttelua ja kaikkea ylimääräistä huomiota mitä erityisesti lapsilta saa osakseen.

Punarautias prinsessa, jokaisen kaksijalkaisen neidon unelma. Ehdottomasti yhden ihmisen, tai tässä tapauksessa perheen, hevonen, joka suhtautuu tuntemattomiin varauksellisesti. Kuitenkin tälle herkkäsieluiselle hevoselle kiltteys on kaikki kaikessa, joten tamman sielunelämää ymmärtäville hän kyllä avautuu. Hevoslaumassa Pusu alistuu tyynesti kohtaloonsa kaverin hakiessa pomon paikkaa, ja nauttiikin olostaan eniten toisen rauhaisan ystävän seurassa. 

Kaikenlaisissa toimissa Pusu on varsin esimerkillinen. Sen kanssa pärjää lapset ja vanhukset, kokeneet ja aloittelijat, sillä se on hyvin rauhallinen liikkeissään - kärjistetysti sanottuna voisi joku heikkohermoinen kutsua ilmiötä pystyynkuolleisuudeksi, mutta jätetään se termi heille. Kaikki hoitotoimenpiteet tamman kanssa sujuu huoletta, eikä sen kanssa tarvitse huolehtia mistään ylimääräisestä. Pusun voi jättää käytävälle odottelemaan ilman, että se hermostuu tai vaikkapa karsinaan päiväksi varsoneen tamman kaveriksi. Narun päässä (tai ilman) se kulkee iloisella ilmeellä, hellästi haistellen josko taluttajalta irtoaisi jotain makeaa taskunpohjalta.

Diesel-moottorin käynnistyessä paljastuu herkkä ja kuuliainen kouluratsu joka ei ehkä ole kouluratojen liikeihme, mutta ilahduttaa ratsastajaa yhteistyöhaluisuudellaan. Talutusratsuksi ja aloittelijoiden iloksi Pusu sopii hyvin, ja se tuntuu ymmärtävän satulassaan olevan kokemattoman ihmisen varoen tällöin askeliaan. Pusu on tavallisesti herkkä ratsastajan avuille, antaa pienet virheet anteeksi ja yrittää parhaansa, mutta rajansa myös tämä tamma tuntee.

Pusu pitää kaikenlaisesta touhusta ihmisten kanssa, ja myös estehyppelöt ovat tamman mieleen. Huimat korkeushypyt eivät ole Pusun erityisalaa, mutta pikkuesteillä toimii moitteetta. Maastolenkille Pusu lähtee aina innoissaan, on rento ja miellyttävä maastoratsu.

Traileriin Pusu menee helposti, niin kotona kuin sen ulkopuolellakin. Omat kouluikäiset lapseni ovat sitä varsasta saakka koppiin kiikuttaneet, harvemmin se toimia kyseenalaistaa. Kisapaikalla kovassa hälinässä tamma ei ole parhaimmillaan, ja kaipaakin erityistä tsemppiä tuntemattomassa ympäristössä. Päästessään hyvään flow-tilaan saa tammasta irti radalla vaikka mitä, mutta ratsastajan hermoillessa tarttuu mielentila myös hevoseen. 

Sukutaulu

i Sivin Hiekkamyrsky

sh tprn 160cm

ii Myrskylyhtyjä

sh m 161cm

ie Tuolean Ainoa

sh prn 154cm

iii Myrskytuulen Suhaus

iie Häivähdys

iei Putoksen Rahvas

iee Puuterirosvo

e Kakkutikkari

sh vrt 156cm

ei Valon Vanamo

sph rnvkk 147cm

ee Kalorit Kaakkoon

sh vprt 157cm

eii Arvon Tyypikäs

eie Tähdikki

eei Herkkutaivas

eee Mansikkamousse

tähän sukuselvitys

Jälkikasvu

Punapusu ei vielä ole jalostuskäytössä.

♥  sh-t. Kuutamolla synt. 03.07.2019  / i. Kosmonautti

Päiväkirja & valmennukset

ei tekstejä

Kilpailukalenteri

jenunkami 557.JPG
jenunkami 563.JPG
jenunkami 569.JPG
jenunkami 558.JPG

Hevosen kuvat © omistaja

bottom of page