Virallinen nimi Parodian Miklas

Kutsutaan Mikke

Syntynyt 25.03.2014, 9v (4v 20.5.2014)

Rotu, skp Suomenhevonen, ori

Väri ruunikko

Säkäkorkeus 156cm

Rekisteri VH14-018-0470

Painotus kouluratsastus VaB, 80cm

Omistaa Satu VRL-12808

Kasvattaja Parodia

Kuvat © Sanna H.

 

 

KTK-III

Palkittu 10.12.2014 Suomenhevosorien kantakirjaustilaisuudessa

17 + 16 + 17 + 17 = 67p / KTK-III

 

SV-I

Palkittu 15.05.2014 Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa

rakenne 8, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 5,7 + 5 (67.337%) = 43,7 / SV-I

YLA2

Palkittu 30.04.2017 huhtikuun yleislaatuarvostelutilaisuudessa​

29 (18+11) - 27 (21+6) - 17 - 14 - 7 = 94p / YLA2

15.09.2014 Suomenhevosten ikäryhmäkilpailu

Viisivuotiaiden ryhmä: 10+7+6=23 (koulukoe + estekoe + rakennearvostelu) Sijoitus: 1/11 

Historiaa

Ihana ihana Miklas asui kasvattajansa hoivissa monta vuotta elämästään. Eipä kai kukaan tällaista kultakimpaletta ihan heppoisin perustein maailmalle lähettäisikään. Freetu jaksoi tehdä oriinsa kanssa vaikka kuinka - ori aloitti kisauransa seuratason helpoista luokista ja päätyi lopulta starttaamaan vaativaa varsin menestyksekäästikin vielä. Kaikki rakkaustarinat kuitenkin tulevat joskus tiensä päähän, ja niin myös Miklaksen sekä kasvattajansa - Parodiaa hiljennettiin.
Nyt olivat siis ne heppoiset perusteet konkreettisia. Minä kovalla vaivalla raapustin yömyöhään mahdollisimman iskevää ostotarjousta upeasta, jo kokeneesta ruunikosta, johon olin iskenyt silmäni ja ihastunut totaalisesti. Siitä alkoi uusi sivu oriherran elämässä - pian kuului Parodian pihatiellä trailerin kolina, ja niin Miklas muutti meille. Päivääkään en ole katunut, sillä tämä hevonen on jotain paljon parempaa kuin lottovoitto - ainakin minulle.

Luonnekuvaus

Miklas on niin hieno! Mamman sydän kääntyy aina sykkyrälle, kun tämä nuori hevonen tanssahtelee näkyville, ja vaikka se tekisi mitä tuhmuuksia, niin jotenkin sille mielessään antaa niin paljon anteeksi. Vaikka toki pitää pistää myös piste pelleilylle. Mikke taitaa itsekin tajuta olevansa tosi hyvännäköinen, vähän niinkuin ne kaikki tosi coolit ja ylimieliset pojat yläasteella, joita kaikki tytöt kuolasivat. Mikke on aika kovatahtoinen ja tykkää saada tahtonsa läpi asiassa kuin asiassa. Käsittelijän tulee siis olla vähän valppaampi, eikä vain jäädä ihastelemaan orin fyysistä preesensiä, sillä silloin Miklas kyllä huomaa, että nyt se pääsee kyykyttämään ja tekeekin sitten ihmisen elämästä huomattavasti haastavampaa. Muista hevosista Mikke ei oikein perusta, vaan tykkää mielellään leikkiä kukkulan kuningasta. 

Karsinassa Mikeltä löytyy parikin hieman ärsyttävää tapaa, jos se huomaa hoitajan olevan epävarma liikkeissään. Alistuvaa käsittelyä ori ei siedä yhtään, vaan osoittaa silloin käsittelijälleen kaapin paikan välittömästi. Ori vähän niinkuin näyttää, että jos sinä et se johtaja ole, niin katsopas sitten tätä alfaurosta! Mutta kun karsinaan astuu rauhallisena ja varmana, niin Mikenkään kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Toki se kannattaa kiinni laittaa, eikä ruveta turhaan uhmaamaan kohtaloa. Yleensä Miklas tulee karsinanovella vastaan uteliaasti korvat hörössä, minä aikana se myös suorittaa pikaisen diagnoosin tulijasta. Ori siis on hyvin sosiaalinen luonne ja tykkää puuhailla ihmisten kanssa kaikkea kivaa ja toimeliasta. Mikään karsinan perällä jurottava tyyppi se ei ole, vaan vaatii mielellään jatkuvaa huomiota. Vieraankin käsittelijän on vain otettava homma haltuun ja uskallettava olla orille se johtaja.

Ratsastaessa Miklas ei missään nimessä ole helppo tai automaattisesti oikein päin kulkeva ratsu, vaan sen kanssa täytyy treeniä olla useampi kerta takana ennen kuin ori alkaa toimia kunnolla. Ensimmäisellä kerralla se taatusti testaa ratsastajaansa ja yrittää päästä helpommalla ja luistaa avuista eteen- tai taaksepäin, oikealle tai vasemmalle. Mikke ei tosiaan ole mikään pahan päivän pelastus, vaan enemminkin aiheuttaa ratsastajalleen sen pahan päivän. Kuitenkin onnistumisen elämykset ovat tämän kaverin kanssa äärimmäisen suuria ja mullistavia, joten niiden vuoksi Miken kanssa kannattaa yrittää tapella parikin ylimääräistä kertaa. Kun ori viitsii liikkua, eikä vain luimistele korviaan ja jää paikalleen pörräämään, ovat sen liikkeet varsin hienoja. Erityisesti keskiravi ja -laukka saavat kenen tahansa pään pyörälle. Myös koottuihin liikkeisiin orilla on voimaa vaikka muille jakaa, kunhan sen energian vain saa kanavoitua juuri siihen nimenomaiseen liikkeeseen. 

Kisareissuilla Miklas on aina vähän uhmaa täynnä ja paikan päällä onkin aina esitettävä muille hevosille ja tepasteltava ympäriinsä kuin maailman omistaja. Omasta mielestään Mikke varmasti omistaakin koko maailman, eikä kenenkään muun sovi tulla hänen reviirilleen. Ratsastaessa ori keskittyy (silloin kun keskittyy) hyvin itse asiaan, mutta talutettaessa sen kanssa on oltava aina valppaana, erityisesti kisoissa. Matkojen aikana Mikke saattaa kärsimättömänä luonteena välillä vähän ärtyä pitkästä seisomisesta, joten tauot ja aina täynnä oleva heinäverkko ovat tärkeitä asioita Miklaksen kanssa matkustettaessa. Luonteeltaanhan ori on hyvin rohkea, joten kuljetusautoon käveleminen ei aiheuta sille sen suurempia ongelmia. Samoin maastossa, jossa ori menee mielellään yksin tai toisen hevosen kanssa, eikä varmasti pelkää yhtään mitään.  © Freetu

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Kajon Mustasurma KTK-II,

KRJ-I, SLA-I

m, 156cm

ii. VIR MVA Ch Vinkare KTK-I, KRJ-I, YLA2

m, 159cm

ie. Kalliomaan Vilja

rt, 154cm

iii. Vinkaus m, 161cm

iie. Aulikki prt, 156cm

iei. Kaskelan Mysli vprt, 155cm

iee. Ikolan Meeri rt, 146cm

e. CV Sydänkäpy KRJ-II, SLA-I

rt, 154cm

ei. Tuiskun Lentopoika KRJ-II, SLA-I, YLA2

rt, 156cm

ee. Suven Mielitietty

tprt, 154cm

eii. Tuiskutuuli 160cm

eie. Enkelin Unelma 152cm

eei. Erityislupaus 160cm

eee. Aadalmiina OK

iii Vinkaus on suurikokoinen, musta jättiläinen - ja onkin varsin lempeä sellainen. Laadukkaista askeleistaan kunniaa kuuleva ori on menestynyt etenkin kouluradoilla mutta myös esteratastuksen parissa hevosella on mennyt hienosti. Luonteeltaan Vinkaus on todella nöyrä sekä kiltti käsitellä. Näitä ominaisuuksia periyttäneellä orilla onkin lähes kymmenen jälkeläistä ja se eleleekin edelleen kasvattajansa konnuilla.

iie Aulikki asuu myös oman kasvattajansa luona eikä ole sieltä sen koommin lähdössäkään. Punarautias suomentamma on kilpaillut monessa lajissa aina valjakkoajosta esteratsastukseen sekä saanut hyvää palautetta myös monista näyttelyistä. Aulikki on kolmen varsan emä, ja luonteeltaan yhteistyöhaluinen. 

iei Kaskelan Mysli on komea liinaharjainen ori sekä yksi kasvattajansa helmistä. Lapissa syntynyt ja vieläkin elävä vaaleanpunarautias menestyi nuoruudessaan mielettömän hyvin kouluratsastuspuolella. Tämä on saanut monia isäänsä tulleita, hienoja jälkeläisiä ja viettää nykyään eläkepäiviään.

iee Ikolan Meeri ei tuntunut löytävän sopivaa kotia itselleen ja onkin asustellut eri ihmisten luona. Pienhevoskokoinen tamma on elänyt niin ratsastuskoulukäytössä kuin pienessä kisakunnossa ja tällä hetkellä toimii harrasteratsuna. Tamma on kiltti luonteeltaan ja synnyttänyt kolme miellyttävää varsaa. 

eii Tuiskutuuli ei välttämättä ole helpoin käsiteltävä vauhdikkaan luonteensa ansiosta. Siitä huolimatta se on rakenteeltaan erinomainen ja suoriutunut hyvin siitosorina olemisesta. 160cm säkää omaava ori ei menestynyt kilparadoilla sillä se harvoin pääsi sinne saakka hankaluudensa vuoksi. Muutoin sillä on komeat liikkeet ja suuri kapasiteetti.

eie Enkelin Unelmalla on aina sopivasti pilkettä silmäkulmassaan ja se on oikein yritteliäs ratsu. Tuntiratsunakin toiminut 152cm korkea suomenhevostamma jouduttiin lopettamaan vain yhden varsansa synnytettyään jalkaongelmien takia.

eei Erityislupaus elelee eläkepäiviään yli kahdenkymmenen varsan isänä. Ori on luonteeltaan rauhallinen ja varsinainen herrasmies. Tämä teki siitä entistä ihaillumman kouluratsun, ja olikin suorastaan suosittu kouluratsastuksen puolella. Reipas ratsu esitti hienot radat ja menestyi huimasti ratsastajansa kanssa.

eee Aadalmiina OK oli tamma, josta odotettiin kovaa menestyjää niin este- kuin kouluratsastuksessa. Loukkaantumisen vuoksi kisaura kuitenkin kariutui nopeasti ja rautias palautui kasvattajalleen siitoskäyttöön, johon se myös soveltui mukavan rakenteensa sekä hienon sukunsa myötä. Luonteeltaan tätä voisi kutsua tammaksi isolla T:llä, mutta se periytti kuitenkin jälkeläisilleen lähinnä niitä hyviä ominaisuuksiaan!

Jälkeläiset

Parodian Miklas on tarjolla jalostukseen myös ulkopuolisille, 2-polvisille Suomen(pien)hevostammoille.

 

o. Kaarnan Mustarastas  s. 10.09.2014, tammasta Unisointu, omistaa turjake (VRL-07415)

o. Haukotus BAM  s. 07.03.2016, tammasta Halinalle BAM, omistaa Sani (VRL-10954)

t.  Sadan Vivianna, s. 29.06.2016, tammasta Huvin Vilna, omistaa Satu (VRL-12808)

t.  Sadan Merikeiju, s. 14.08.2016, tammasta Tiilikan Vinkaus, omistaa Anne (VRL-06858) VIP MVA Fn, PKK-V KTK-II, SV-II